Norrköping, Östergötland

Säsongen 2023

En brevetserie med startpunkt i Norrköping har inte förekommit tidigare och 2023 är alltså premiäråret. Banorna är förhållandevis snabba (inte så många kontroller, få extrakilometrar i slutet, inte jättemycket klättring). Underlaget är i princip uteslutande asfalt, och man cyklar på framförallt mindre trafikerade landsvägar.

Betalning av lopp sker helst via Swish, 1230236935. Annars Bg 220-8106. Avgiften är 100 kronor för endast starten och 200 kronor med medalj. Medaljen levereras vanligtvis under vintern. I startavgiften ingår inte någon försäkring.

Stämpelkortet får du vid starten. Du lämnar kortet tillbaka när du har gått i mål.

GPS-spår finns här nedan, som länkar till RideWithGPS. Spåret kan ändras så länge det fortfarande står ”UTKAST” med i namnet.

Anmälan sker via e-post till rando(snabel-a)bhell.net, senast två dagar innan loppet (dvs. torsdag kväll). Loppen är även upplagda i kalendern på happyride.se, med länk till forums-tråd för diskussion. Betalning av startavgiften innan starten.

Kontakt till arrangören, t.ex. för att meddela att man bryter: Benjamin Hell, 0730-429599

200 km – Smålandsutflykt

Lördag 11 mars 2023 kl. 08:00

Lördag 16 september 2023 kl. 08:00 (nytt extra tillfälle)

Start: Vid ICA Kvantum Klockaretorpet (som är öppet från kl. 7). Bilparkering vid Stadium Arena några hundra meter norr om starten.

GPS-spår: https://ridewithgps.com/routes/41107670. Spårets sista 3,5 km är inte en del av loppets bana, utan ett förslag hur man kan cykla tillbaka till starten, ifall bilen står parkerat där. Spåret kan ändras så länge det fortfarande står ”UTKAST” med i namnet.

Kontroller: 

1.      Åtvidaberg 61 km: Fri stämpling, t.ex. vid Shell, Willys

2.      Fotostämpling 110 km: Selfie framför skylten Vråka/Loftahammar i korsningen där man svänger norrut vid 109,7 km.

3.      Ringarum 158 km: Mataffär (vid banan) som är öppet till 15, alternativt Rasta vid E22:an öppet till 20 (några hundra meter omväg när man svänger höger från banan mot kyrkan)

4.      Slutstämpling 204 km: Circle K Gamla Övägen, nattöppet.

Vi rullar iväg på gamla E4:an mot Linköping, men svänger söderut efter drygt två mil och fortsätter på mindre trafikerade vägar genom Björsäter mot Åtvidaberg. Genom Åtvidaberg (första kontrollen) går spåret på väg 35, som kan vara rätt trafikerad men är cyklingsbar. Det finns också mer cykelvänliga alternativ parallellt med vägen. När vi lämnar 35:an strax efter Åtvidaberg blir det riktigt fina små asfaltvägar genom skog och odlingsmark, som är ganska typiska för södra Östergötland och norra Småland. Och så ska det förbli i princip hela vägen till målet. Länsgränsen passeras och i Edsbruk (99km) finns en liten mataffär, för den som behöver fylla på. Efter att vi har korsat E22:an och ett av de finaste avsnitten på den här banan, en liten slingrande asfaltväg, är det dags att vända norrut igen efter 110 km (med en fotokontroll vid korsningen). Härifrån är det ungefär en timme till Valdemarsvik, där det kan vara läge för en sen lunch. Från Valdemarsvik tar vi oss vidare till Ringarum (kontroll) och sedan Östra Ryd. De två sista milen pekar rakt norr, mot Norrköping.

300 km – Östergötland XL

Lördag 8 april 2023 kl. 08:00

Start: Vid City Gross Ingelsta (som är öppet från kl. 7). Parkering vid naturreservatet Ekbackarna, eller vid målet i industriområdet Butängen.

GPS-spår: https://ridewithgps.com/routes/41107655. Spåret kan ändras så länge det fortfarande står ”UTKAST” med i namnet.

Kontroller: 

1.      Igelfors 42 km: Lanthandel

2.      Sya 128 km: Bageri/café Open New Doors Bahnhof

3.      Kisa 187 km: Fri stämpling, t.ex. Café Colombia (till 16) eller Pizzeria Red House

4.      Åtvidaberg 233 km: Fri stämpling, t.ex. ICA och Willys till 21, Shell (vid 35:an mot Linköping) till 23, La Patrona Sportbar till efter midnatt

5.      Slutstämpling 300 km: Leons gatukök (Kronängsgatan, öppet till kl. 4 på natten)

Den här gången lämnar vi inte länet, utan stannar i Östergötland. Vi börjar i Ingelsta och tar vägen förbi Kvillinge för att lämna staden mot Örebro. Strax innan Finspång svänger vi norrut för att stämpla på Lanthandeln i Igelfors. Förbi Tjällmo rullar vi söderut igen, passerar Göta kanal vid Borensberg och kommer så småningom till Sya med ett fint café och bageri för lunch. Efter ytterligare några mil lämnar vi Östgötaslätten och kliver in i skogen igen, på väg till Ulrika. Vägen mellan Ulrika och Kisa är en favorit och bland det finaste Östergötland har att erbjuda på asfalt. Stämpling (och kanske fika?) i Kisa, sedan raka vägen till Åtvidaberg och nästa stämpling. Efter Åtvidaberg kommer några riktigt fina avsnitt igen, totalt 5 mil nästan utan trafik och bara slingrande småvägar genom varierat landskap. Glöm dock inte fotostämplingen i Gårdeby, den behövs för annars blir det inte hela 30 mil! Vägen hem till Norrköping känner vi redan från 20-milaren. Slutstämpling vid anrika Leons gatukök, som håller öppet hela vägen till fyra på morgonen.

400 km – Tabergstoppen

Lördag 6 maj 2023 kl. 05:00 (OBS: tidig start!)

Start: Vid Stadium Arena, Himmelstalund. Parkeringsplatser finns vid starten.

GPS-spår: https://ridewithgps.com/routes/40065871. Spåret kan ändras så länge det fortfarande står ”UTKAST” med i namnet.

Vägen tillbaka med cykel från slutstämpling till start/parkering:  Se banan för 20-milaren.

Kontroller: 

1.      Bergs slussar 49 km: Fotokontroll, eftersom det fortfarande är för tidigt på morgonen.

2.      Ödeshög 117 km: Fri stämpling, t.ex. ICA 8-21

3.      Taberg 203 km: Vid parkeringen på toppen av Taberg

4.      Ödeshög 288 km: Fri stämpling, t.ex. Rasta (till 22)

5.      Linköping 356 km: Fri stämpling

6.      Slutstämpling 402 km: Circle K Gamla Övägen, nattöppet.

En snabb out-and-back tur till den omtalade Tabergstoppen söder om Jönköping. Banan följer till större delar gamla E4:an. Tidig start, så att de snabbaste kan klara hela loppet i dagsljus!

Från start tar vi den gamla E4:an och lämnar staden omedelbart. När vi når Norsholm avviker vi och tar den fina slingrande vägen norr om Roxen till första (foto-)stämplingen vid Bergs slusstrappa. Vi rundar Linköping på väg ut och ansluter till gamla E4:an igen i Mantorp. Nu följer den klassiska cykelsträckan till Ödeshög (stämpling) och längs Vättern till Huskvarna. Därifrån avviker vi söderut för att runda Jönköping och når så småningom den korta men branta klättringen upp till Tabergstoppen.

Två tredje delar av vägen tillbaka följer samma stråk. Men de sista 7 mil går på gamla E4:an istället, genom Linköping (stämpling). Trafiken på 210:an brukar inte vara något problem på kvällen, och sedan väntar målgången med slutstämpling vid nattöppna Circle K i Norrköping.

600 km – Dubbelvättern

Fredag 2 juni 2023 kl. 17:00 (OBS: eftermiddagsstart på fredag!)

Start: Nelins Café (söder), Nelinsgata 7. Kom i god tid så att vi hinner fika lite.

GPS-spår: https://ridewithgps.com/routes/41107608. Spåret kan ändras så länge det fortfarande står ”UTKAST” med i namnet.

Kontroller: 

1.      118 km Örebro: Fri stämpling, t.ex. Circle K vid km 118.

2.      242 km Töreboda: Ingo (kvitto) 24h; Ica, Coop från 8 (för den som är ganska sen)

3.      370 km Jönköping: Fri stämpling; Circle K Österängen (vid km 374) är nattöppet för den som är väldigt tidig.

4.      428 km Eksjö: Fri stämpling

5.      Slutstämpling 604 km: Circle K Gamla Övägen, nattöppet.

Cykla runt Vättern? På riktigt? Då ska det vara 60 mil såklart. Eftersom det gäller att hålla lite avstånd till Vättern för att få ihop milen kommer du inte se den mer än kanske någon timme. Banan följer i början och slutet Norrköpings 30-milare och den som har cyklat brevetlopp från Örebro eller Jönköping kan även känna igen andra delar av rundan.

Vi startat mot nordväst genom skogarna till Örebro, passerar Brevens bruk på vägen, stämplar i Örebro och fortsätter på fina vägar till Gullspång vid Vänern. Sedan cyklar vi söderut genom Skaraborg, passerar Töreboda (stämpling), Tibro och Tidaholm på väg till Jönköping. Efter att vi har klättrat upp för branten efter Huskvarna är två tredje delar av sträckan avklarade och vi fortsätter till Eksjö, där vi stämpar en sista gång på vägen. De nästan 18 milen från Eksjö till Norrköping är för det mesta mycket fina vägar – helt otroligt att det här ändå är den snabbaste och mest direkta sträckan med cykel!

En reaktion på ”Norrköping, Östergötland

  1. Pingback: Välkommen till CK DISTANS | CK DISTANS

Kommentarer är stängda.