Brevetlopp

Våra startorter

Köping
Trollhättan
Uddevalla
Vänersborg
Västerås

Kalender

Eller besök facebooksidan CK Distans Väst för våra lopp på västkusten.

De långdistanslopp som kallas för randonnélopp eller breveter (brevé-er, Brevet de Randonneurs Mondiaux, BRM). Brevet kommer av ordet för det kort man får kontrollens stämpel i. Denna typ av lopp arrangeras på flera orter i Sverige. En serie består av distanserna 200 km, 300 km, 400 km  och 600 km. Dessa distanser ska klaras av inom en maxtid och man verifierar sin färd utmed den förbestämda rutten med stämplar i de stämpelkort man får av arrangören. De är ett slags motionslopp och alla intresserande (med viss grundträning) är välkomna att delta. Det är förstås lämpligt att börja med 200 km om man är osäker på sin kapacitet eller helt enkelt vill se vad det handlar om.

En hel serie godkända breveter gäller som kvalificering för Paris-Brest-Paris (PBP), randonnéloppens moder som får cirka  6 000 cyklister att cykla 122 mil från Paris till Brest och åter vart fjärde år. Nästa tillfälle är i augusti 2019.

Andra välkända långa randonnélopp är London-Edinburgh-London (LEL, länk), 1001 Miglia i Italien (länk) och vårt eget Length of Sweden Sverigetempot (LoSS, länk). Super Brevet Scandinavia (SBS, länk) är ett annat populärt lopp i vårt närområde.

Många randonneurer går ständigt och smålängtar efter PBP.   Många cyklar en hel brevetserie även mellanåren. Under kvalificeringssäsongen arrangeras ett stort antal randonnélopp. Är du intresserad av PBP och inte har cyklat något brevetlopp tidigare är det helt rätt att börja redan 2017 för att komma in i det.

Utöver basdistanserna ordnar vi och andra föreningar breveter på 1000 km som administreras på samma sätt som grundserien.

Här är maxtiderna på respektive distans:

  • 200 km – 13,5 t
  • 300 km – 20 t
  • 400 km – 27 t
  • 600 km – 40 t
  • 1000 km – 75 t

Läs om randonné på Wikipedia. Följande varianter i den artikeln finns för närvarande inte i Sverige: ”brevet populaire” och ”DIY permanent”.

Sedan 2009 kan man cykla en Super Randonné. Det är en 60-milspermanent* som har minst 10 000 höjdmeter och som ska klaras av inom 60 timmar som randonneur (man kan cykla som ”tourist” och då räcker det med 75 km per dag). I centraleuropa, USA och Japan finns en hel del SR att ge sig på och uppleva. I Norden finns det verkligen inte många vägar som kan erbjuda så många höjdmeter på ett varv men tack och lov, för oss som tycker om backar och storslagen natur finns en SR på västlandet i Norge. För mycket mer information om Super Randonné klicka här.

*En permanent arrangeras till skillnad från en brevet inte på ett bestämt datum. Den som vill cykla en permanent väljer själv när det ska ske och bokar sin start hos arrangerande klubb i god tid.

Se på PBP-filmer på Youtube!

Annonser