Brevetlopp

Våra startorter

Köping

Trollhättan

Västerås

Norrköping

Jönköping

Facebooksidan CK Distans Väst samlar våra lopp i Trollhättan och Vänersborg

”Brevet de Randonneurs Mondiaux” (BRM) är den korrekta, och franska, benämningen på en brevet, eller randonnélopp som de också kallas. Brevet (brevé) kommer av ordet för det kort man samlar stämplarna från kontrollerna i. I Sverige arrangeras dessa lopp regelbundet inte bara i de sju största städerna i Sverige utan även på flera mindre orter. På några orter kan man cykla 20- och 30-milare på vintern. Breveter arrangeras i närmare 50 länder.

Distanserna 200 km, 300 km, 400 km och 600 km bildar en brevetserie som är obligatorisk deltagare i Paris-Brest-Paris de åren det arrangeras. Distanserna ska klaras av inom en maxtid och man verifierar att man har cyklat den bestämda rutten med stämplar (om butiken inte har någon stämpel räcker det med att personalen skriver namnet i de stämpelkort man får av arrangören.

Alla är välkomna att delta, man behöver inte vara medlem i en klubb. Det är förstås lämpligt att börja med 200 km om man är osäker på sin kapacitet eller helt enkelt vill se vad det handlar om. Den tid man har på sig är relativt generös om man är inställd på att cykla många timmar på en dag och beroende på hastighet kanske behöva cykla på natten fast de flesta kom fram tidigt på kvällen. Receptet för att klara av dessa distanser är mer att vara mentalt uthållig och ta korta eller få raster än att ha väldigt starka ben.

En hel serie godkända breveter gäller som kvalificering för Paris-Brest-Paris (PBP), randonnéloppens moder där 6 000 (2015) cyklister cyklar 122 mil från Paris till Brest och åter vart fjärde år. Nästa tillfälle är i augusti 2019.

Andra välkända långa randonnélopp är London-Edinburgh-London (LEL, länk), 1001 Miglia i Italien (länk) och vårt eget Length of Sweden Sverigetempot (LoSS, länk). Super Brevet Scandinavia (SBS, länk) är populärt.

Många randonneurer går ständigt och längtar efter att få cykla PBP.  Många cyklar en hel brevetserie även mellanåren. Under kvalificeringssäsongen arrangeras ett stort antal randonnélopp än mellanåren. Är du intresserad av PBP och inte har cyklat något brevetlopp tidigare är rätt att börja minst en säsong innan PBP-årets för att lära sig hur det fungerar.

Utöver basdistanserna ordnar vi och andra föreningar breveter på 1000 km.

Här är maxtiderna på respektive distans:

  • 200 km – 13,5 t
  • 300 km – 20 t
  • 400 km – 27 t
  • 600 km – 40 t
  • 1000 km – 75 t

Läs om randonné på Wikipedia. Följande varianter i den artikeln finns för närvarande inte i Sverige: ”brevet populaire” och ”DIY permanent”.

Här kan du se de franska originalreglerna på engelska. De är inte helt anpassade till ny teknik och tar inte hänsyn till hur den svenska posttjänsten har förändrats.

Sedan 2009 kan man cykla en Super Randonné. Det är en 60-milspermanent* som har minst 10 000 höjdmeter och som ska klaras av inom 60 timmar som randonneur (man kan cykla som ”tourist” och då räcker det med 75 km per dag). I centraleuropa, USA och Japan finns en hel del SR att ge sig på och uppleva. I Norden finns det verkligen inte många vägar som kan erbjuda så många höjdmeter på ett varv men tack och lov, för oss som tycker om backar och storslagen natur finns en SR på västlandet i Norge. För mycket mer information om Super Randonné klicka här.

*En permanent arrangeras till skillnad från en brevet inte på ett bestämt datum. Den som vill cykla en permanent väljer själv när det ska ske och bokar sin start hos arrangerande klubb i god tid.

Se på PBP-filmer på Youtube!