Borensberg by night

Mer skoskydd än solskydd som någon kommenterade väderprognosen vid starten av årets Vägen till Klockrike BRM 600 km Västerås. En annan ledtråd att det kan bli en del regn under rundan är när arrangören delar ut plastpåsar till de som vill ha vid starten. Tolv stycken cyklister rullade ut från macken kvart över sex på lördagsmorgonen, nytt deltagarrekord för Vägen till Klockrike.

Det gick ganska fort från start kanske på grund av eller tack vare det gråmulna och lite kyliga vädret. Det bildades snabbt två grupper och så ett par på tandem som redan från start hittade sitt eget tempo.

Några minuter efter öppning kl 08:00 brukar det inte vara cyklistinvasion på Coop i Skinnskatteberg en lördagmorgon. Alla fick sina kort stämplade och de som behövde fylla på förråden med något litet inköp hann med det också. Det konstaterades i den lilla gruppen att särskilt mycket vatten hade iallafall inte gått åt de första 61 km, ‘två små smuttar bara’.

Cyklistinvasionen fortsatte till kiosken i Kopparberg. Här var det fler som behövde fylla på förråden och pausen kommer lägligt då banans högsta punkt passeras bara cirka 5 km före stämplingen.

Framåt eftermiddagen på väg söderut mot Askersund blev det soligt någon eller några timmar och temperaturen steg till omkring 17-18 grader, vilket skulle bli rundans maxtemperatur. Då gick det åt en del vätska åtminstone.

För några av cyklisterna började det första ihållande regnet redan innan stämplingen i Askersund. Det vill säga med marginal innan halva rundan var cyklad. Temperaturen sjönk ner mot 10-12 grader i regnet. Känslan var mer tidig april än slutet av maj.

Tätgruppen minskade i storlek när någon valde eget tempo och någon annan tog in på sitt förbokade boende. Efter någon timmes upphåll drog så nattens ihållande regn in, som tur var blev det inte riktigt kallt utan temperaturen höll sig som lägst kring 6-7 grader.

På ICA i Borensberg köpte någon gula diskhandskar att ha som backup till natten. Kommer man in till Borensberg under natten finns ingenting öppet där det går att få brevetkorten stämplade. Selfie-time.

Borensberg by night

Borensberg by night, kl 02:03. Vägen till Klockrike 2019. Foto: F. Kynman

Borensberg by night

Borensberg by night, kl 02:23. Vägen till Klockrike 2019. Foto: A. Blyckert

 

Planerna för natten varierade en del från förbokad nattvila, till mer improviserade lösningar i Bolles anda – läs i en lada på kartonger, under en gran, i en busskur – samt ingen sömn alls. Snabbaste kvartetten cyklister var tillbaka på macken i Västerås efter 24 timmar och 35 minuter, ingen hade tidigare cyklat Vägen till Klockrike under 25 timmar tidigare (åt detta, det normala hållet), så det blev nytt rekord för rundan. Ytterligare en cyklist tog sig in under 25 timmar, detta år, efter en punktering i regnet med cirka 30 km kvar till Västerås.

Söndagen fortsatte med gråmulet och periodvis regn och stundtals riktigt blåsigt och cirka tolv grader som varmast. Under timmen kring kl 17 och kl 18 slutstämplade de flesta som hade valt att sova något under natten. Termometern vid macken i Västerås visade då 9 grader. Blåsten mojnade nästan på slaget kl 20 så avslutningen underlättades något för tandemparet. Efter att ha blivit zinkade ca kvarten av en väglots som verkat glömma bort dem vid beläggningsarbete på väg 56, kunde de slutstämpla med exakt kvarten kvar till maxtidens utgång. Klarat PBP-kval kändes fint och efter lite kaffe på macken rullade de vidare till hotellet och därmed var årets Vägen till Klockrike avklarat.

12 cyklister till start och 12 till mål trots förhållandevis tuffa yttre förutsättningar. Ett litet extra tack till personalen på Shell Rocklunda för god support.

P.S. Någon dag senare stod som av en händelse boken Åmmebergs Zinkverk på nyinkommet hyllan på Stadsbiblioteket i Västerås. Ett stycke svensk industrihistoria och Vägen till Klockrike passerar förbi trakten strax efter halva vägen. D.S.

Boken om Åmmebergs Zinkverk

Boken om Åmmebergs Zinkverk, ett stycke svensk industrihistoria på nyinkommet hyllan Västerås Stadsbibliotek. Foto: J. Nilsson

 

Fler svenska brevetlopp hittar du i vår kalender.  Missa till exempel inte vår nya BRM 1000 km med start i Köping den 18 juli.